Yurtdışı Tasarım Hizmetleri

Yurtdışı tasarım başvurusu

Özgün tasarımlarını veya desenlerini diğer ülkelerde de korumak isteyen kişiler veya kurumlar, mutlaka Türkiye’deki başvuru tarihlerinden sonraki altı ay içerisinde yurtdışı tasarım başvurusu yapmak zorundadırlar. Bu sürenin kaçması, yurt dışında koruma şansının ortadan kalkması anlamına gelmektedir.

Aynı marka veya patent tescilinde olduğu gibi, yurtdışı tasarım başvurusun da yurt dışına iki ana yöntemle (Tek tek ülkelere başvuru yapılması, bölgesel veya uluslararası esaslı toplu başvuru sistemlerinin kullanılması) başvuru yapılabilir.

Buna göre, söz konusu başvuru yollarına ilişkin genel bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Yurtdışı tasarım başvurusu nasıl yapılır?

Eğer en fazla 2 ya da 3 ülkede koruma talep ediliyorsa ve kesinlikle bu ülkeler dışında bir ülkede faaliyette bulunulmayacaksa, ülkelere tek tek başvuru yapmak daha akılcı bir çözüm olacaktır. Her ülkenin hukuki mevzuatlarının farklı olması, her bir ülke için farklı maliyetler ve süreçler anlamına gelse de, ülke sayısı az olduğundan bu husus ciddi bir sorun teşkil etmemektedir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz özel duruma binaen PATENT A.Ş. olarak bize gelen bu ve benzer niteliklere sahip taleplere direkt cevap vermek yerine öncelikle ilgili ülkedeki partnerlerimizle durum değerlendirmesi yapıyoruz. Süreç ve maliyet analizlerini alıp önceki yaptığımız benzer işlerle kıyaslıyoruz. Sonrasında müvekkillerimizi bilgilendirme yolunu tercih ediyoruz.

Markadaki Topluluk Markası (CTM) başvurusuna benzer olarak, özgün tasarımların tüm Avrupa Birliği ülkelerinde tek bir başvuruyla korunabilmesi amacıyla, Avrupa Topluluğu 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren bu sistemi devreye almıştır.

Sistemin en önemli özelliklerinden biri tescilsiz tasarımlara da belirli oranda bir koruma sağlamasıdır. Buna göre, tescilsiz tasarımlar, tasarımın açıklanmasından itibaren üç yıl boyunca orijinal tasarımın taklitlerine engel olabilmektedir.

Sistemin prosedürle ilgili işlemlerini yürütmek için yetkili kılınan merci ise topluluk marka tescili işlemlerini de yürüten OHIM’dir. (Office for the Harmonization in the Internal Market).

Topluluk tasarım başvurusu

  • Avrupa Birliği,
  • Dünya Ticaret Örgütü,
  • Paris Birliği üyesi ülke vatandaşları veya
  • bu ülkelerden birinde ticari faaliyeti veya ikameti olan kişilerce (özel ve tüzel)

dosyalanabilmektedir.

Buna göre, Türk başvuruları; Paris Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi olması sıfatıyla Topluluk Tasarımı olarak dosyalanabilmektedir. Başvurular, topluluk markasında olduğu gibi, topluluk üyesi ülkelerden birinde kayıtlı bir marka vekili aracılığıyla yapılabilmektedir.

Başvuru için gereken bilgi ve belgeler standart bir tasarım başvurusundan farklı değildir. Buna göre başvuru için OHIM’in hazırladığı başvuru formunu uygun şekilde doldurmak gerekmektedir. Bununla birlikte başvuru sahibinin bilgilerini, tasarım görsellerini vermesi yeterli olmaktadır. Başvurular, Avrupa Birliği’nin üç resmi dilinden (İngilizce, Fransızca veya Almanca) birinde yapılabilmektedir.