Yurtdışı Marka Hizmetleri

PATENT A.Ş. olarak müvekkillerimize ticaret yapmakta oldukları ülkelerde buluşlarının korunması adına, yurt dışı faydalı model/ patent tescili yaptırmalarını tavsiye etmekteyiz. Bu sayede hem firmaları hem de geliştirdikleri ürünleri ülkelerde de korumaları sağlanmaktayız.

Faydalı model/ patent tescili sadece başvurunun yapıldığı ülkede geçerli olduğundan yurt dışında kullanılması planlanıyorsa ilgili ülkelerde de tescillenmesi gerekmektedir.

Faydalı model/ patent tescil işleminin yurt dışında yapılabilmesi için farklı uygulamalar bulunmaktadır. Bununla beraber patent başvurusunun yurtdışı ülkelere de açılması için süre ilk başvuru tarihinden itibaren 12 ay ile sınırlı olduğundan bu süre aşılmadan yurtdışı tescil işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Yurtdışında patent başvurusu yapılmak istenmesi halinde, Türkiye’ deki başvuru tarihinden itibaren en geç 12 ay içerisinde yurtdışı patent başvuru sistemlerinden biri seçilerek yapılabilmektedir.

PATENT A.Ş. ailesi olarak konusunda uzman kadromuz ve yurt dışı vekillerimiz aracılığı ile prosedürlere uygun olacak şekilde yurtdışı başvurularınızın yapılmasını ve tüm süreçlerin takibini sağlamaktayız.

Yurt dışı patent başvurusu için seçilebilecek yollar;

Ülkesel Başvuru;

Patent başvurunuzun Türkiye dışında korunması amacı ile ticari ilişkiniz bulunan ülkelerin her birinde ayrı ayrı olarak yapabileceğiniz başvurular, ülkesel başvurulardır.  Bu kapsamda her ülkeden ayrı ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurudan sonraki aşamada ülkelerin patent kurumları tarafından araştırma raporlarının hazırlanması ve sonraki sürecinde her ülke ile ayrıca devam ettirilmesi gerekmektedir. Ülkesel bazda patent başvurusu yapıldığı zaman hem vekillere hem de ilgili patent kurumlarına ödenen ücretler ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Yüksek maliyetler nedeni ile 5 ten fazla ülke için ülkesel başvuru yapılmasını önermemekteyiz.

Uluslararası- PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) Başvurusu;

Patent İşbirliği Anlaşması’ na01.01.1996 tarihi itibari ile Türkiye’ de dahil olmuştur. Bu tarihten itibaren üye ülkelerin her hangi birinden başvuru yapılması ile başlayan 12 aylık süre içersinde üye ülkelerin tamamında başvuru yapılabilmektedir. PCT sistemi ile Dünya Fikri Sınai Haklar Örgütü (WIPO) tarafından başvurunuz alınmakta ve üye ülkelerin tamamında geçerli olacak bir araştırma raporu hazırlanmaktadır. Böylece hem süreç kısalmakta hem de maliyetler azalmaktadır.

PCT başvurusu yapılarak 152 ülkede faydalı model/ patent girişi yapılmaktadır. Başvuru ya da varsa rüçhan tarihinden itibaren 30 ay içerisinde 152 ülkeden giriş yapılması istenen ülkelerin harçları yatırılarak WİPO’ ya bildirilmesi halinde ilgili ülkelerde giriş sağlanmaktadır. Bu aşamadan sonra süreç her ülke için ayrı olarak devam etmektedir.

Avrupa Patent (EPC) Başvurusu;

Avrupa Patent Sözleşmesi 01.11.200 tarihinde Türkiye’ de yürürlüğe girmiştir. Avrupa Patent Sözleşmesi bir patent başvurusu ile sözleşmeye dahil ülkelerin tamamında patent tescili yapılmasını sağlamaktadır. Avrupa Patenti kapsamında yapılan başvurular ilgili ülkelerde başvuru sahibine patent ile ilgili hakları sağlamaktadır. Avrupa Patenti başvuruları, EPO’ ya (Avrupa Patent Ofisi) veya ulusal ofislere yapılabilmektedir. Bu başvuru ile araştırma, inceleme ve tescil işlemleri EPO üzerinden yapıldığından ülkelerden tek tek başvuru yapılmasından daha düşük maliyetli ve daha hızlı sonuçlanmaktadır. Tescil kararından sonra ilgili ülkelerin ofislerine patent fasikülü başvurusu yapılarak ülkesel koruma sağlanmaktadır.  Aynı zamanda uzman kadromuzda bulunan Avrupa Patent vekilimiz ile işlemlerinizin doğrudan takibi sağlanmaktadır.  

Avrasya Patent (EUA) Başvurusu;

Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Beyaz Rusya, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan ve Türkmenistan; Avrasya Patenti’ ne üye olan ülkelerdir. Avrasya Patenti kapsamında üye ülkelerde birden fazla ülkede tek başvuru yapılarak kolay ve basit bir şekilde işlem yapılmasına olanak sağlanmaktadır.  Bu sayede kısa sürede (tek patent ofisi üzerinden işlem yapılması) ve düşük maliyetlerle (tek para birimi üzerinden) tescil alınması mümkün olmaktadır.

OAPI UNION Patent Başvurusu;

Benin Cumhuriyeti, Burkina Fasso, Çad, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Gine, Moritanya, Mali, Nijer Senegal, Togo, Kongo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bir başvuru ile tüm ülkelerde patent girişi yapılabilmesi için OAPI UNION Patent Anlaşması yapılmıştır. Aynı zamanda PCT başvurusu ile bölgesel aşamada OAPI UNION geçişi yapılarak işlemlere devam edilebilmektedir.

ARIPO Patent Başvuru;

Botsvana, Gambiya, Gana, Kenya, Tanzanya, Somali, Lesoto, Malavi, Mozambik, Nabibiya, Uganda, Sierra Leone, Sudan, Svaziland, Zambiya ve Zimbabve gibi ülkelerin içinde bulunduğu ARIPO Patent Anlaşması ile tek bir başvuru ile ilgili ülkelerde patent girişi yapılabilmektedir. Aynı zamanda PCT başvurusu ile bölgesel aşamada ARIPO geçişi yapılarak işlemlere devam edilebilmektedir.

Arap Ülkeleri Patent (GCC) Başvuru;

Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Suudi Arabistan’ ın aralarında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ile ilgili ülkelerde patent başvurusu ve tescil işlemleri tek bir kuruluş üzerinden yapılabilmektedir.  Körfez İşbirliği Konseyi Anlaşması ile başvuru yapılarak toplu başvuru yapılması ve koruma süresi boyunca başvurunun geçerli olması sağlanmaktadır.